maandag 13 januari 2014

Eco-baby

Toen mijn wederhelft en ik beslisten om deze wereld mooier te maken met onze eigen nakomeling, hebben we het regelmatig gehad over de ecologische impact van onze dreumes. Sinds juni vorig jaar is onze ecologische voetafdruk vast gestegen, maar desalniettemin doen wij toch ons best om de ijsberen niet nog verder om zeep te helpen.

Ik geef de pro's & contra's van onze baby-ecologie. Mensen in de allesbehalve-baby-fase zullen dit bericht wellicht minder boeiend vinden...

1. Onze herbruikbare luiers: wij gebruiken meegroeiluiers van Popolini. 23 stuks in het totaal.


pro:
- ze zijn echt gemakkelijk in gebruik
- ze lekken niet en doen ze dat toch, dan heb je iets mis gedaan! Wegwerppampertjes geven al wel eens accidentjes.
- ze stinken niet. Ik bedoel als onze baby ze aanheeft he. Je moet ze ook geen week in de wasmand laten liggen natuurlijk. Wegwerpluiers stinken snel als er iets in zit.
- onze dochter heeft zelden rode billetjes

Contra:
- je hebt een droogkast nodig. Ik moet het zeggen zoals het is: zonder droogkast duurt het drie dagen (in de winter) voor ze droog zijn en voelen ze aan als karton. Met droogkast zijn ze lekker zacht en droog op een uurtje!
- onze crèche werkt niet met herbruikbare luiers dus moeten we sowieso ook wegwerpluiertjes kopen.
- als pasgeboren baby was onze meid te klein om deze nuttige doch grote luiers aan te doen. Pas vanaf 3,5 kg zijn wij ze beginnen te gebruiken. En ja, zo'n luier geeft een dikke poep :)
- de aankoop: het is een dure aangelegenheid en het stopt niet bij de luiers op zich. Je hebt ook nog overbroekjes nodig en ik schafte ons ook een extension aan zodat de body's langer meegaan (= een tussenstukje om onderaan bij aan te pitsen). Anders krijg je het effect waarbij de body te klein is en de schouders te groot! Gelukkig zijn er subsidies die de kosten drukken (in Leuven: 250 euro)

Maar ondanks deze vele contra's ben ik voor! Ze zijn echt aangenaam in gebruik en ze maken onze wasberg niet zooo veel groter. Alle luiers samen = 0.5 wasvat. Die berg was, komt gewoon van de baby's zelf!

2. Herbruikbare vochtige doekjes: onze cheeky wipes.
 Hier werken we nog maar pas mee maar ik ben er van de eerste seconde helemaal in mee! Heel gemakkelijk te gebruiken, geen droogkast nodig (yes!) en ze ruiken lekker (ja, zelfs de vuile!)



Kostprijs ongeveer 52 euro voor een pakket met 25 doekjes, 2 doosjes, 2 waszakjes voor op verplaatsing en 2 flesjes olie.
Hoelang we er mee toekomen, is me nog niet duidelijk. Maar 25 stuks lijken ruim voldoende.

3. Speelgoed en kleertjes:
Lang leve de tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond! Er is in de buurt wel regelmatig een beurs te vinden. Ook andere organisaties zoals scholen doen gretig mee. Wij vonden er al heel veel speelgoed en kleertjes en steeds in goeie conditie.
Ook de Tweetjes is het vermelden waard: de tweedehandswinkel voor kinderkleertjes en speelgoed op de Aarschotsesteenweg in Wilsele. En nu het solden zijn: 2 pyjama's voor nog geen 8 euro, zegt nu zelf, daar kunde ni voor sukkelen ;)



4. Grote materialen
Een laatste belangrijke categorie. Wij hebben geen grote nieuwe spullen aangekocht. Alles tweedehands: buggy, maxicosi, relax, babycook...
Wij hadden het geluk om in de familie heel veel spulletjes over te kunnen nemen. Maar ook op Kapaza en tweedehands.be vind je heel wat spullen voor weinig geld. Tot hiertoe hebben we nog nooit problemen gehad met zulke aankopen.

5. De toekomst
En we gaan natuurlijk niet stoppen in de baby-fase he. We gaan onze dochter meegeven dat onze planeet belangrijk is en dat we er goed zorg voor moeten dragen, dat we niet te veel met de auto moeten rijden (een tweedehands fietskar is ons volgend project :D) en echt niet al ons eten in plastiek moet zitten. We zullen ze leren dat er ook kledij bestaat dat niet door kinderhandjes is gemaakt en dat onze tuin groot genoeg is om, naast een zandbak en een boomhut, ook groenten te kweken.

En dan denk ik dat we toch al een beetje ons best hebben gedaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten